SELECT ISSUE

Romanian Journal of Rheumatology, Volume XXIII, No. 4, 2014
ISSN 1843-0791  |  e-ISSN 2069-6086
ISSN-L 1843-0791
DOI: 10.37897/RJR

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJR has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

UTILITATEA ULTRASONOGRAFIEI ÎN DIAGNOSTICAREA SI STABILIREA PLANULUI TERAPEUTIC AL TENDINOPATIILOR DE SUPRASOLICITARE ALE UMARULUI

, , , and

REZUMAT

Context. Sindromul de umăr dureros este o afecţiune frecventă şi adesea are o evoluţie nefavorabilă pe termen lung. Cauzele cele mai frecvente ale durerii de umăr sunt afecţiunile locale periarticulare identificabile, în majoritatea cazurilor, prin ultrasonografie. Tratamentul conservator al tendinopatiei coafei rotatorilor este similar indiferent de tendonul afectat, dar poate diferi în funcţie de tipul lezării. Diferenţierea între formele de leziuni ale tendonului (tendinită, tendinoză, ruptură parţială sau totală) poate fi făcută şi cu ajutorul ultrasonografiei (US).

Obiective. Identificarea rolului ultrasonografiei în diagnosticarea şi stabilirea planului terapeutic pentru tendinopatiile de suprasolicitare ale umărului.

Material şi metodă. Studiul nostru observaţional prospectiv a inclus 51 de pacienţi cu umăr dureros atraumatic, internaţi în Spitalul Clinic de Recuperare Eforie Nord şi Departamentul de Reumatologie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în perioada octombrie 2012 – aprilie 2013. Evaluarea celor 51 de pacienţi a inclus: examinare clinică a umărului, analize de laborator şi o evaluare imagistică (rezonanţă magnetică nucleară – RMN şi US de umăr) pentru stabilirea patologiei coafei rotatorilor. Analiza statistică a fost efectuată cu ajutorul programului SPSS-18, considerând cu semnificaţie statistică un p<0,05.

Rezultate. Grupul de studiu a avut o vârstă medie de 55,31±9,99 ani, cu preponderenţa sexului feminin (70,6%). Din coafa rotatorilor, tendonul muşchiului supraspinos este cel mai des afectat atât la RMN (82,35%), cât şi la ecografie (71,4%). Rezultatele ecografiei sunt comparabile cu cele de la RMN pentru tendinopatia de suprasolicitare exprimată prin tendinoza de supraspinos, de subscapular sau de rotund mic. Cea mai bună compatibilitate identificată între RMN şi US de umăr a fost pentru evidenţierea leziunilor tendonului bicipital (likelihood ratio=4,07, Kappa=0,426, p=0,001).

Concluzii. Ecografia poate fi folosită la diagnosticarea şi stabilirea planului terapeutic pentru umărul dureros atraumatic de cauză periarticulară.

Cuvinte cheie: umăr dureros, tendinopatie, coafa rotatorilor, ultrasonografie, RMN

Full text | PDF