SELECT ISSUE

Romanian Journal of Rheumatology, Volume XXIII, No. 1, 2014
ISSN 1843-0791  |  e-ISSN 2069-6086
ISSN-L 1843-0791
DOI: 10.37897/RJR

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJR has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

STUDIUL NEOPLAZIILOR LA PACIENTII CU POLIARTRITA REUMATOIDA

, , , and

REZUMAT

Poliartrita reumatoidă (PR), o patologie în care se utilizează pe termen lung un tratament cu medicamente ce influenţează funcţia imună, a fost dintotdeauna subiectul unor preocupări asupra unei posibile creşteri a riscului de a dezvolta o neoplazie, datorată fie tratamentului sau a bolii în sine. În articolul de faţă este prezentat un studiu retrospectiv efectuat pe un grup de pacienţi cu poliartrită reumatoidă împărţit în două subgrupuri: unul în care aceştia au utilizat agenţi biologici şi altul în care pacienţii nu au fost trataţi cu acest tip de terapie. A existat, de asemenea, şi un grup de control. S-a propus evidenţierea diferenţei în ceea ce priveşte frecvenţa neoplaziilor, între populaţia generală şi cea cu poliartrită reumatoidă, precum şi în cadrul celor cu poliartrită reumatoidă ce utilizau terapie biologică faţă de cei care nu utilizau această terapie. Terapia biologică nu pare să crească riscul de cancere la pacienţii cu PR. Există o prevalenţă mai mare a neoplaziilor la pacienţii cu anumite caracteristici ale bolii (debut precoce, durată crescută, activitate mai înaltă a bolii).

Cuvinte cheie: poliartrită reumatoidă, cancer, neoplazie, agenţi anti-TNF-α

Full text | PDF