SELECT ISSUE

Romanian Journal of Rheumatology, Volume XXIII, No. 2, 2014
ISSN 1843-0791  |  e-ISSN 2069-6086
ISSN-L 1843-0791
DOI: 10.37897/RJR

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJR și SRR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

Partners

BOALA VASCULARA ÎN LUPUSUL ERITEMATOS SISTEMIC: ÎNTREPATRUNDERE A FACTORILOR DE RISC TRADITIONALI SI NETRADITIONALI

, , , , , , and

REZUMAT

Lupusul eritematos sistemic (LES) este prototipul bolii autoimune, afectând pacienţi tineri, predominant femei, cu impact important asupra calităţii vieţii. Deşi afectarea vasculară de tip aterosclerotic nu reprezintă o caracteristică a acestei boli, în timp acest tip de patologie reprezintă o cauză majoră de morbiditate şi mortalitate.

Obiective. Caracterizarea unei cohorte de pacienţi cu LES din punct de vedere al evenimentelor vasculare, în scopul elaborării unor măsuri de prevenire a acestor complicaţii.

Material şi metodă. S-a efectuat un studiu prospectiv, pe 65 de pacienţi cu LES, internaţi în Clinica de Medicină Internă şi Reumatologie a Spitalului „Sfânta Maria“, Bucureşti. Înrolarea lor s-a făcut în mod consecutiv, în perioada octombrie 2011 – aprilie 2012. Toţi pacienţii au semnat un consimţământ informat aprobat în prealabil de Comisia de Etică a spitalului. Au fost înregistrate evenimentele vasculare ca: boala cardiovasculară de tipul anginei pectorale sau al infarctului de miocard, boala cerebro-vasculară de tipul accidentului vascular de tip ischemic sau tranzitor sau al bolii vasculare periferice de tipul arteriopatiei obliterante sau anevrismului de aortă abdominală, precum şi alte caracteristici clinice şi paraclinice ale pacienţilor.

Rezultate. Dintre factorii tradiţionali pentru suferinţa vasculară, cu semnificaţie statistică (p < 0,05) au fost hipertensiunea arterială, obezitatea, menopauza, sedentarismul. Factorii legaţi de boala lupică în sine întâlniţi în cohorta noastră au fost prezenţa anticorpilor antifosfolipidici, expunerea prelungită la corticoterapie, scorul crescut SLICC, vârsta mai mare la momentul diagnosticului LES şi vechimea mai mare a LES.

Concluzii. Screeningul pentru patologie vasculară trebuie început precoce, iar corectarea factorilor de risc corectabili reprezintă o bună oportunitate pentru ameliorarea supravieţuirii in LES, precum şi pentru creşterea calităţii vieţii la aceşti pacienţi.

Cuvinte cheie: lupus eritematos sistemic, leziune vasculară, boală endotelială

Full text | PDF