SELECT ISSUE

Romanian Journal of Rheumatology, Volume XXIII, No. 3, 2014
ISSN 1843-0791  |  e-ISSN 2069-6086
ISSN-L 1843-0791
DOI: 10.37897/RJR

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOAJ
Ebsco Host - Medline
DOI - Crossref

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJR și SRR oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

ROLUL TNF-α ÎN UVEITA ASOCIATA CU SPONDILITA ANCHILOZANTA – DE LA PATOGENIE LA TRATAMENT

, , and

REZUMAT

Uveita este cea mai frecventă manifestare extraarticulară la pacienţii cu spondilită anchilozantă (SA), uveita acută anterioară (UAA) HLA-B27+ reprezentând cea mai importantă formă de uveită întâlnită la pacienţii cu această suferinţă reumatică. Patogenia SA este parţial înţeleasă şi mecanisme mediate imun sunt sugerate de histologia inflamatoare, niveluri serice crescute de IgA şi reactanţi de fază acută, relaţia strânsă cu HLA-B27 etc. TNF-α este o citokină proinfl amatoare implicată în patogenia atât a manifestărilor articulare ale bolii reumatice, cât şi a uveitei. Tratamentul anti-TNF-α (Infliximab, Adalimumab, Etanercept) are efect favorabil la pacienţii cu SA, scăzând semnele şi simptomele, ameliorând funcţionalitatea şi crescând calitatea vieţii pacienţilor şi productivitatea lor.

Efectul terapiei anti-TNF-α în uveita asociată cu SA este diferit: comparativ cu Etanerceptul (receptori solubili de TNFα) care poate induce ca o reacţie paradoxală uveită la pacienţii cu boli reumatice cum este SA, Infliximabul şi Adalimumabul (anticorpi monoclonali anti-TNF) au efecte favorabile în scăderea ratei recurenţelor uveitei la pacienţii cu SA.

O înţelegere mai bună a mecanismelor afectării articulare şi oculare la pacienţii cu SA şi UAA ar putea îmbunătăţi tratamentul lor.

Cuvinte cheie: TNF-α, uveită, spondilită anchilozantă

Full text | PDF